Camelia Burghele va susține o conferință și își va lansa cartea la Zalău

Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, dar și Librăria Cărturești din Zalău lansează o invitație în rândul celor ce doresc să ia parte la conferința „Secretul savorii sarmalelor”. Aceasta va fi susținută de entnologul și antropologul Camelia Burghele și va avea loc joi, 10 aprilie, începând cu ora 18, în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Evenimentul este dublat și de lansarea cărții „Sarmale și Serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural”, semnată de aceeași Camelia Burghele.

Aceasta reprezintă un studiu despre sarmale, realizat de către entologul și antropologul Carmelia Burghele în localitățile rurale din județul Sălaj. Cartea citește sarmalele prin intermediul unei grile moderne, antropologice, în care vechea mâncare tradițională este comfort food. Experiența senzorială a „sarmalizării”, cu nașterea nostalgiei asupra copilăriei și savoarea mâncării bine pusă la cale de bunica, stimulează descărcarea de serotonină, hormonul fericirii, ce conferă o stare de liniște și bună dispoziție atât de necesară în viața cotidiană a urbanului.

Rețetele, culese de la gospodinele din mediul rural, se înscriu într-un mainstream cultural în care tot ce e tradițional e aducător de echilibru, de armonie și de bucurie, și sunt reinterpretate „cu dichis” într-un mare hub culinar, cel al bucătăriei românești noi. Volumul reprezintă un soi de „fals tratat despre sarmale”, ce pune în aceeași „oală de sarmale” cookie stories din lumea satului, repere cultural – identitare și tendințe culinare în trend. Cartea este prefațată de profesorul Nicolae Panea, iar Cosmin Dragomir semnează cuvântul de încheiere. Volumul beneficiază și de recomandările scriitorilor Adriana Babeți și Radu Paraschivescu.

Cine este Camelia Burghele

Camelia Burghele este un etnolog și antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale, cu precădere în cele din Sălaj. Dublu licențiată, atât a Facultății de Litere, cât și celei de Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Camelia Burghele a urmat și două masterate, atât la UBB Cluj, cât și la Universitatea București. Mai mult, aceasta are studii doctorale, la UBB Cluj și postdoctorale, în cadrul Academiei Române. Este autoarea a peste 20 de cărți de etnologie și antropologie culturală, între care se remarcă seria de 10 volume „Satele sălăjene și poveștile lor” și o serie de „retreat-uri turistice la țară” – Șapte zile în Țara Silvaniei, Șapte povești din Țara Silvaniei și Șapte seri în Țara Silvaniei (aflate sub tipar), în care valorifică cercetări etnografice personale de teren.

Mai mult, Camelia Burghele face parte boardul Asociației de Științe Etnologice din România și este protagonistă a numeroase emisiuni TV și radio regionale și naționale axate în teme de antropologie culturală. Lector și speaker în diverse proiecte culturale, a impus în discursul antropologic câteva expresii definitorii: țăranul SMART”colecția de babe”țăranul – ecologist”.

Leave a Comment